Astrocyter ny måltavla för behandling av Alzheimers sjukdom

Nyhet: 2012-10-22

Ungefär 45 procent av alla personer över 85 år drabbas av Alzheimers sjukdom. Forskare vid Sahlgrenska akademin har tillsammans med kollegor vid Washington University i USA identifierat en särskild sorts celler som kan bli måltavla för nya behandlingar.

Astrocyter är en typ av celler som bland annat reglerar kopplingarna mellan hjärnans nervceller, blodförsörjningen till hjärnvävnaden samt hjärnans förmåga att läka efter hjärnskada eller stroke.

Hyperaktiva astrocyter

Tidigare studier har visat att hos patienter som lider av Alzheimers sjukdom blir hjärnans astrocyter hyperaktiva runtomkring de amyloida plack i hjärnan som förknippas med sjukdomen. Denna hyperaktivitet har hittills ansetts bidra till sjukdomens utveckling.

Banbrytande studie

Professor Milos Pekny vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och professor Jin-Moo Lee vid Washington University i Saint Louis, USA presenterar nu en banbrytande studie där man på ett genetiskt sätt minskat astrocyternas hyperaktivitet i möss.

– Studien visar att när astrocyternas hyperaktivitet minskade så utvecklades sjukdomen fortare, och det bildades mer av amyloida plack. Astrocyternas hyperaktivitet bromsar alltså sjukdomsförloppet, säger Milos Pekny.

– Vi ser att astrocyternas hyperaktivitet i Alzheimers sjukdoms hjärnor är tät kopplat till aktivering av mikroglia, hjärnans egna immunceller. Detta innebär att dessa två celltyper samarbetar i sina svar på olika sjukdoms tillstånd, säger Prof. Jin-Moo Lee.

Nya behandlingar i sikte

– Vi är verkligen entusiastiska över dessa resultat. I nästa steg ska vi på en molekylär nivå försöka förstå mekanismen bakom astrocyternas positiva roll vid Alzheimers sjukdom, vilket på sikt bör kunna hjälpa oss att utforma nya behandlingsstrategier, säger Milos Pekny.

Studien Attenuating astrocyte activation accelerates plaque pathogenesis in APP/PS1 mice publicerades i tidskriften FASEB Journal.

Länk till artikel: http://goo.gl/v9jWV

Kontakt: