Till startsida
Webbkarta

Två av hundra svenskar får huvudvärk av huvudvärksmediciner

Nyhet: 2012-12-05

Personer som lider av till exempel migrän eller spänningshuvudvärk är ofta hänvisade till mediciner för att klara vardagen. Men många svenskar får huvudvärk av själva huvudvärksmedicinen – framför allt kvinnor. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Forskaren Pernilla Jonsson har i sin avhandling med hjälp av Sifo intervjuat 44 300 svenskar för att kartlägga förekomsten av så kallad läkemedelsöveranvändningshuvudvärk, LÖH.

Första svenska studien

Studien, som är den första större i sitt slag i Sverige, visar att 2 av 100 vuxna svenskar lider av huvudvärk orsakad av överanvändning av huvudvärksläkemedel. Denna typ av huvudvärk är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män, och allra vanligast bland personer i åldern 40 till 50 år. Pernilla Jonsson beskriver LÖH som en ”ond cirkel”:

–I takt med att huvudvärken ökar, ökar behovet av läkemedel, samtidigt bidrar överanvändningen i sig till att huvudvärken kommer ännu oftare. Till slut har du huvudvärk var eller varannan dag, säger hon.

Hälften använder receptfria läkemedel

Studien visar att bland de som led av LÖH hade nästan hälften enbart använt receptfria läkemedel för att behandla sin huvudvärk.

–De vanligaste var att de använt läkemedel med substansen paracetamol, som finns ibland annat Alvedon och Panodil. Men det är känt sedan tidigare att alla läkemedel som används för att behandla huvudvärk akut, både receptfria och receptbelagda, kan bidra till utveckling av sjukdomen om de används tio dagar per månad eller mer, säger Pernilla Jonsson.

Förebyggande åtgärder

Avhandlingen konstaterar också att huvudvärk orsakad av övermedicinering är vanligare bland personer med lägre utbildningsnivå och inkomst, men orsaken bakom dessa skillnader är inte känd.

–Tack vare vår studie vet vi nu att LÖH är minst lika vanligt i Sverige som i andra länder. Vi vet vilka grupper som är värst drabbade, och vilka läkemedel som används mest. Den kunskapen är mycket viktig för att kunna sätta in förebyggande åtgärder, säger Pernilla Jonsson.

"Max tio tabletter per månad"

En viktig del i det förebyggande arbetet blir att öka kunskapen och medvetenheten om sjukdomen hos både hälso- och sjukvårdspersonal, apotekspersonal och allmänheten. Den rekommenderade behandlingen för den som lider av LÖH är enlig Pernilla Jonsson att sluta med överanvändningen.

– Man bör minska sin användning av akutläkemedel till max 10 dagar per månad. Om man har huvudvärk väldigt ofta kan man uppleva det som svårt och då kan det vara en god idé att ta hjälp av hälso- och sjukvården.

Avhandlingen Problematic medication use – Epidemiology and qualitative aspects of medication overuse headache and non-adherence to prophylactic migraine treatment försvaras vid en disputation den 16 november.

Länk till avhandling

Kontakt:
Pernilla Jonsson, doktorand vid institutionen för medicin, Avdelningen för Samhällsmedicin och Folkhälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
031 786 68 66
0730 47 36 15
pernilla.jonsson@socmed.gu.se

Huvudhandledare: Docent Tove Hedenrud, 031-786 68 55, tove.hendenrud@socmed.gu.se

Mer information om Socialmedicin: www.socmed.gu.se

 

AV:
031-786 38 69

Till sidans topp