• Ökad dödlighet vid diabetes även vid välreglerat blodsocker

[2014-11-20] Personer med typ 1-diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö - även om de har full kontroll på sin blodsockernivå. Hos patienter med dålig blodsockerkontroll är dödligheten hela 8 till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen. Det visar en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

• Få opereras mot epilepsi trots dokumenterat god effekt

[2014-11-13] Epilepsikirurgi är en säker behandlingsform med låga risker. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin. Trots det är det fortfarande få som opereras i Sverige, och väntan på utredning för kirurgisk behandling kan vara lång.

• "Skräp-DNA" avslöjar varför barn får aggressiv cancerform

[2014-11-10] Forskare vid Sahlgrenska akademin, Karolinska Institutet och Uppsala universitet har identifierat en särskild molekyl som tycks spela en avgörande roll i bildandet av aggressiva barncancertumörer. Resultaten kan på sikt användas både för att identifiera högriskpatienter och skräddarsy behandlingen för barn med cancerdiagnosen neuroblastom. Studien publiceras i ledande tidskriften Cancer Cell.

• Studie av diarrébakteriers spridning viktigt steg mot nytt vaccin

[2014-11-10] Varje år dör hundratusentals av diarrésjukdom som orsakats av ETEC-bakterier. I en studie som publiceras i Nature Genetics har svenska forskare kartlagt hur ETEC-bakteriens stammar sprids över världen. Studien ger viktig kunskap om hur sjukdomsframkallande bakterier uppstår, vilket på sikt har betydelse för det svenska diarrévaccin som är under utveckling.

• Låga nivåer av prohormonet DHEA varnar om hjärtsjukdom

[2014-11-06] Män som har låga nivåer av prohormonet DHEA i blodet har en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i ansedda tidskriften Journal of the American College of Cardiology.