• Egyptiska papyrusrullar kastar nytt ljus över mystisk ledsjukdom

[2014-09-15] På 1930-talet tog den tyske läkaren Hans Reiter åt sig äran av att ha identifierat den reumatiska sjukdomen reaktiv artrit. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan nu avslöja att sjukdomen i själva verket var känd för tusentals år sedan, en upptäckt som kastar nytt ljus över hur sjukdomar etableras och sprids genom århundradena.

• Syskon till bipolära blir oftare chefer och ledare

[2014-09-10] Det är en populär uppfattning att stora ledare ofta är bipolära. En ny studie från Sahlgrenska akademin och Karolinska Institutet ger stöd åt teorin, men visar att det framför allt är bipolära personers friska syskon som dras till chefsjobben.

• Sahlgrenskaforskare får Lilla Fernströmpriset

[2014-09-08] Mattias Lorentzon är årets mottagare av Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare vid Göteborgs universitet. Han får priset för sina betydande insatser inom klinisk osteoporosforskning.

• Förslag till ny standard för svensk äldreomsorg

[2014-09-08] På uppdrag av Socialdepartement genom äldreomsorgsamordnare Eva Nilsson Bågenholm föreslås en ny standard för svensk äldreomsorg, som just nu är ute på remiss. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, medverkar i den tekniska kommittén som arbetat fram förslaget till standarden.

• Världsledande forskare föreläser om ätstörningarnas myter

[2014-09-05] Ogrundade myter om orsaker till och behandlingar mot sjukdomar kan hämma både vetenskapen och den allmänna förståelsen kring många sjukdomar. Det gäller inte minst kring ätstörningar. Det menar världsledande forskaren Cynthia Bulik som den 12 september föreläser vid Gillbergcentrum.