• Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

[2014-10-24] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

• Måttlig alkoholkonsumtion hälsosamt bara för vissa

[2014-10-23] En ny studie från Sahlgrenska akademin bekräftar att en måttlig alkoholkonsumtion kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men skyddet tycks bara gälla för omkring 15 procent av befolkningen som har en särskilt gynnsam gen.

• Kvinnor och män behöver olika stöd vid relationsvåld

[2014-10-20] Kvinnors och mäns utsatthet för våld i nära relationer skiljer sig åt, och kräver därmed också olika åtgärder och stöd. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som bland annat intervjuat 20 män utsatta för relationsvåld.

• Nyupptäckt mekanism i lungornas bakterieförsvar

[2014-10-16] En studie från Karolinska Institutet presenterar en tidigare okänd immunologisk mekanism som skyddar oss mot bakterieinfektioner i lungorna. Studien, där forskare från Sahlgrenska akademin också medverkar, visar att det i friska lungor finns höga koncentrationer av en speciell signalsubstans. Forskarna hoppas att fyndet ska bidra till ny kunskap om varför patienter med sjukdomar som KOL och astma är känsligare för bakterinfektioner än andra ¿ och på längre sikt även till nya och bättre behandlingar.

• Ny teknik för att avslöja cancer redovisas på internationell konferens

[2014-10-16] Genom att skicka in "självlysande", radioaktiva atomer i blodet kan forskare idag följa hur substanser färdas genom kroppen. Tekniken har lett till stora framsteg inom cancerdiagnostiken - inte minst i Göteborg, där världsledande forskare samlas 18 oktober för att presentera de senaste forskningsrönen.