• Många sjuksköterskestudenter oförberedda på att möta döende

[2014-08-26] I de flesta sjuksköterskors yrkesvardag ingår att vårda döende patienter. En studie med över 200 studenter visar att många blivande sjuksköterskor känner sig oförberedda och rädda inför mötet med patienter i livets slutskede.

• Mer än var tredje inbokad operation bokas om

[2014-08-25] Mer än en tredjedel av alla planerade operationer inom ortopedisk kirurgi ombokas, skjuts upp eller avbokas helt. De vanligaste orsakerna är att patienten själv avbokar eller att akuta operationer måste prioriteras. Det visar en studie genomförd av Sahlgrenska akademin i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

• Forskare hittar protein som hejdar diabetesutveckling

[2014-08-21] Proteinet STK25 medverkar i kroppens cellutveckling. Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu upptäckt att proteinet även påverkar ämnesomsättningen, och kan visa att ökade nivåer av proteinet påskyndar diabetesutvecklingen hos möss.

• Motsägelsefulla rön om fullmånens påverkan på sömnen

[2014-07-08] Det är en populär uppfattning att vår sömn påverkas av fullmånen. Internationella forskare försöker nu en gång för alla komma till en vetenskaplig slutsats - däribland forskare vid Sahlgrenska akademin, vars studier visar att vi sover 20 minuter kortare när månen är full.

• Miljonstöd till universitetets hjärnforskare

[2014-07-01] Hjärnfonden delar ut 28 miljoner kronor till livsviktig hjärnforskning. Fyra forskare vid Göteborgs universitet får dela på två miljoner kronor till forskning om barnhjärnan, rehabilitering och beroende.