• Behandlingens intensitet inte avgörande för utvecklingen hos barn med autism

[2014-11-26] Tidig upptäckt och tidiga åtgärder har visat sig ge positiva resultat vid autism. Men intensiteten i själva behandlingen verkar sakna betydelse. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Patienter på akutmottagning bemöts som "symtom"

[2014-11-25] Vårdarbetet på akutmottagning är medikaliserat och resultatstyrt. Som en följd bemöts patienter som ett "symtom" och skjutsas runt på mottagningen som en "produktionsenhet". Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Ökad dödlighet vid diabetes även vid välreglerat blodsocker

[2014-11-20] Personer med typ 1-diabetes löper mer än dubbelt så stor risk att dö - även om de har full kontroll på sin blodsockernivå. Hos patienter med dålig blodsockerkontroll är dödligheten hela 8 till 10 gånger högre än hos normalbefolkningen. Det visar en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

• Få opereras mot epilepsi trots dokumenterat god effekt

[2014-11-13] Epilepsikirurgi är en säker behandlingsform med låga risker. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin. Trots det är det fortfarande få som opereras i Sverige, och väntan på utredning för kirurgisk behandling kan vara lång.

• "Skräp-DNA" avslöjar varför barn får aggressiv cancerform

[2014-11-10] Forskare vid Sahlgrenska akademin, Karolinska Institutet och Uppsala universitet har identifierat en särskild molekyl som tycks spela en avgörande roll i bildandet av aggressiva barncancertumörer. Resultaten kan på sikt användas både för att identifiera högriskpatienter och skräddarsy behandlingen för barn med cancerdiagnosen neuroblastom. Studien publiceras i ledande tidskriften Cancer Cell.