• Kvinnor och män behöver olika stöd vid relationsvåld

[2014-10-20] Kvinnors och mäns utsatthet för våld i nära relationer skiljer sig åt, och kräver därmed också olika åtgärder och stöd. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som bland annat intervjuat 20 män utsatta för relationsvåld.

• Nyupptäckt mekanism i lungornas bakterieförsvar

[2014-10-16] En studie från Karolinska Institutet presenterar en tidigare okänd immunologisk mekanism som skyddar oss mot bakterieinfektioner i lungorna. Studien, där forskare från Sahlgrenska akademin också medverkar, visar att det i friska lungor finns höga koncentrationer av en speciell signalsubstans. Forskarna hoppas att fyndet ska bidra till ny kunskap om varför patienter med sjukdomar som KOL och astma är känsligare för bakterinfektioner än andra ¿ och på längre sikt även till nya och bättre behandlingar.

• Ny teknik för att avslöja cancer redovisas på internationell konferens

[2014-10-16] Genom att skicka in ¿självlysande¿, radioaktiva atomer i blodet kan forskare idag följa hur substanser färdas genom kroppen. Tekniken har lett till stora framsteg inom cancerdiagnostiken - inte minst i Göteborg, där världsledande forskare samlas 18 oktober för att presentera de senaste forskningsrönen.

• Åtta miljoner till ung Göteborgsforskare

[2014-10-15] Vad påverkar vår aptit - och är det någon skillnad mellan kvinnor och män? Det är några frågor som en av årets Ragnar Söderbergsforskare i medicin ställer sig.

• Tillskott av omega 3 kan hjälpa barn med ADD

[2014-10-15] Tillskott av fettsyrorna omega 3 och 6 kan hjälpa barn och ungdomar som har en viss form av ADHD. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin, som också pekar på att ett särskilt kognitivt träningsprogram kan förbättra problembeteenden vid alla former av ADHD.