• Först i Sverige med masterprogram för blivande barnmorskor

[2014-10-30] Från och med nästa hösttermin kommer blivande barnmorskor att kunna välja mellan två alternativa program vid Göteborgs universitet. Dels det barnmorskeprogram som redan ges, dels ett komplett masterprogram inom huvudområdet för barnmorskor: reproduktiv och perinatal hälsa. Därmed blir universitetet först i landet med att erbjuda en full masterutbildning för blivande barnmorskor.

• Utdragen mjölkhörntand ökar chansen att den permanenta växer ut själv

[2014-10-30] Hos en del barn växer den permanenta hörntanden inte ut som den ska. Men om tandläkaren tar bort mjölkhörntanden vid rätt tidpunkt nära fördubblas chansen att hörntanden växer ut, och en långdragen behandling kan undvikas. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• 620 miljoner till storsatsning på life science i Göteborg

[2014-10-29] Idag presenterades en gemensam satsning om minst 620 miljoner kronor på ett nytt centrum för molekylär medicin vid Göteborgs universitet. Bakom satsningen står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Göteborgs universitet, AstraZeneca och Västra Götalandsregionen. Cancer, fetma och diabetes är några av de forskningsområden som kommer att vara i fokus.

• Skapar ett helt nytt blodkärl på bara en vecka

[2014-10-24] Tekniken med att skapa nya vävnader med hjälp av stamceller har genom forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit ett stort steg framåt. På endast sju dagar byggs nu ett helt nytt blodkärl - och allt som krävs är två matskedar blod.

• Måttlig alkoholkonsumtion hälsosamt bara för vissa

[2014-10-23] En ny studie från Sahlgrenska akademin bekräftar att en måttlig alkoholkonsumtion kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Men skyddet tycks bara gälla för omkring 15 procent av befolkningen som har en särskilt gynnsam gen.