• Prisas för forskning som kan bidra till bättre behandling av körtelcancer

[2014-04-15] Assar Gabrielssons pris 2014 ges till medicine doktor Marta Persson för sin forskning om hur normala celler kan omvandlas till cancerceller. Genom att kombinera grundläggande tumörforskning med klinisk information kan resultaten bidra till utveckling av bättre behandling av patienter med körteltumörer. Marta Persson tilldelas en prissumma på 50 000 kronor.

• Akupunktur och samtal effektivt vid stressrelaterad psykisk ohälsa

[2014-04-14] Akupunktur tillsammans med terapeutiska samtal i en och samma behandling kan vara ett effektivt sätt att behandla stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

• Ultraljudsmetod varnar för annalkande hjärt- och kärlsjukdom

[2014-04-08] En ultraljudsundersökning av handledens blodkärl kan på några minuter upptäcka åderförkalkning som riskerar att orsaka hjärt- och kärlsjukdom. Metoden, som utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, kan också användas för att följa effekterna av en behandling.

• Livsstilsförändrande metod kan minska risken för stroke och ohälsa

[2014-04-07] Mer än var tionde kvinna i Göteborgsområdet drabbas någon gång i livet av en stroke. Det visar resultat från den omfattande Kvinnostudien vid Göteborgs universitet. Forskarna har också med framgång provat en metod där patienter som söker till vårdcentraler uppmuntras till förebyggande livsstilsförändringar.

• Många fler unga har typ 1-diabetes än vad som tidigare beräknats

[2014-04-07] Antalet ungdomar och unga vuxna i Sverige som har typ 1-diabetes har sannolikt underskattats grovt och kan vara 2-3 gånger fler än beräknat. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, som genomförts med hjälp av Nationella Diabetesregistret och som publiceras i ledande europeiska tidskriften Diabetologia.